L'IES Cotes Baixes ha reprès el seu itinerari educatiu internacional, una especialitat que combina la formació transversal de Batxillerat Tecnològic i Cicles Formatius de l'àrea industrial. El projecte es duu a terme en col·laboració amb el centre educatiu danés Mercantec, i ha complit enguany la seua cinquena edició. En total 81 estudiants i 8 professors multidisciplinaris de l'IES Cotes Baixes i l'Institut Mercantec, de Viborg, Dinamarca han treballat i conviscut durant quinze dies a la ciutat alcoiana.
Els dos grups han treballat aquesta modalitat educativa que combina el Batxillerat i els Cicles Formatius de l'àrea industrial, a Dinamarca ja existeix un itinerari educatiu d'aquesta tipologia anomenat EUX, que combina els dos nivells d'aprenentatge. Cotes Baixes, continua treballant en aquesta metodologia de treball amb la finalitat de millorar el currículum dels estudiants i oferir-los la possibilitat de complementar la seua formació a l'estranger, i conéixer al seu torn altres metodologies d'aprenentatge.
Els alumnes han estat treballant en equips formats per dos danesos i dos alumnes de Cotes Baixes en diversos reptes que han combinat matèria pròpia de Batxillerat Tecnològic amb especialitats dels cicles formatius de Fusta, Mecanitzat i Automatització Robòtica. Tots ells han estat coordinats per huit professors, que també han hagut d'aprendre a col·laborar i dirigir el repte de manera conjunta. En aquests quatre reptes han aconseguit realitzar, un “souvenir” amb la temàtica de la Capitalitat Cultural d'Alcoi a través de disseny i impressió 3D, han programat robots i càmeres de visió artificial i han realitzat un pinball en fusta; projectes molt diferents que han aconseguit que l'alumnat dels dos grups possen sobre la taula qüestions tecnològiques de diferents tipus amb l'objectiu de resoldre tots els seus projectes amb èxit.
L'intercanvi també ha oferit la possibilitat al grup visitant de conéixer la ciutat, els seus llocs més emblemàtics i connectar amb la naturalesa en diverses eixides que el grup ha realitzat a les àrees naturals del terme d'Alcoi. L'experiència s'ha tancat amb una presentació dels projectes realitzats a la sala Àgora d'Alcoi, en la qual tots els grups han pogut conéixer el treball que junts han realitzat durant l'experiència educativa.
Per la seua part, el director de l'IES Cotes Baixes, Fernando Sansaloni ha ressaltat que “reprendre aquests intercanvis és un impuls per a l'alumnat i per descomptat per al centre que a través d'aquestes activitats es continua treballant les diferents metodologies d'aprenentatge i les nodreix dels aspectes positius que uns altres ja practiquen, aquest doble itinerari que combina el Batxillerat amb els Cicles Formatius. En el nostre centre hem consolidat el nombre d'alumnes que opten per itineraris de ciència i tecnologia, Alcoi sempre ha sigut indústria i el nostre centre treballa per no perdre l´arrelament amb el territori i formar als professionals perquè puguen enfrontar-se als reptes del futur més imminent”.
L'institut Mercantec està molt orientat a la tecnologia i la indústria, un perfil similar a Cotes Baixes. Representants de tots dos centres han assenyalat la importància d'aquestes experiències en la vida curricular de qualsevol estudiant. El grup que ha rebut a la delegació danesa a Cotes Baixes, viatjarà al desembre a Dinamarca per a repetir l'experiència, aquesta vegada des del país nòrdic.
Comments